De waarheid op een waagschaal

Van detail tot overview, mijn beeld van de wereldvrijdag 27 mei 2011

De waarheid onder ogen

Reeks portretten in vestingstad Naarden


In Naarden is op 21 mei het tweejaarlijkse Fotofestival weer van start gegaan. Volgens photoq.nl ‘op safe’ door de keuze voor gevestigde namen. Maar daardoor zeker niet minder de moeite waard.

De organisatoren hebben het groots aangepakt dit jaar. Via krant, social media en tijdschriften wordt veel aandacht voor het festival gevraagd. En dat maakt nieuwsgierig. Het thema dit jaar is ‘Let’s Face it’. Getoond door een grote reeks aan portretfoto’s. Portretten gemaakt door bekende Nederlandse fotografen als Joost van den Broek, Koos Breukel en Stephan Vanfleteren. Ondanks de kritiek van photoq.nl is er ook veel werk van nieuw talent te zien. Het festival staat vooral om het stimuleren van dit talent bekend.

Een van die nieuwe namen is Bas Losekoot. Zijn ‘Gezichten van Alzheimer’ toont de waarheid van kwetsbare mensen. Zoals bij alle fotoreeksen ook hier een bordje met korte uitleg; ‘Door de ziekte verliezen ze hun masker en tonen zij hun echte emotie’. Niet alleen Alzheimer, ook de fotografen is het gelukt tijdens dit festival in veel van hun foto’s het masker af te nemen van de geportretteerde. De waarheid achter het masker maakt dat je het beeld ingetrokken wordt. Via de indringend op jou gerichte pupillen ervaar je emoties die je verder meestal niet ziet.

Ook Flokje van Lith is hier geweldig in geslaagd. Met haar ‘Eyes of innocence’ legde ze de onschuld van kinderen vast. “Mijn portretten moesten sereniteit uitstralen maar ook intrigeren”. Op haar foto’s zijn kinderen te zien met niet meer dan een licht hemd tegen een lichte achtergrond. Geperfectioneerd in Photoshop om de sereniteit te benadrukken, wordt je blik gelijk naar de ogen van deze kinderen getrokken. En daar is het haar ook om te doen. ‘Hoe onschuldig zijn de ogen van de kinderen? Wat hebben zij al meegemaakt? Less is more’ staat op het bordje naast haar foto’s en dat er meer speelt achter die ogen is voelbaar waar.

De portretten zijn intrigerend maar ook de omgeving waarin de foto’s hangen zijn een blik van de bezoeker waard. Naarden is een vestingstad met veel historie. De organisatoren en vele vrijwilligers laten u hier graag wat van zien. De foto’s zijn in de belangrijkste gebouwen van Naarden tentoongesteld. De grote kerk, het stadhuis, kazerne Bastion Oranje en de Gele Loods zijn zeker het bezoeken waard. Daarnaast een wandeling om de wallen. Want ook de wanden die de stad omgeven zijn met immense portretten omhuld.

Naast historie en portretten biedt het festival een kijkje in de nieuwe mogelijkheden van fotografie. Ook op dit festival is multimedia doorgedrongen. Naast statische zijn er ook bewegende portretten. Alleen al om te zien wat dat met je doet zou je naar het festival toe moeten gaan. Maar hoe technisch of hoe simpel ook gemaakt, het zijn vooral de in ieder gebouw weer indringende blikken die dit festival bijzonder maakt.


Fotofestival Naarden: 21-5 t/m 19-6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie