De waarheid op een waagschaal

Van detail tot overview, mijn beeld van de werelddinsdag 17 mei 2011

Bestuurlijke misvatting

Zo herkenbaar voor een ieder die in een wat grotere organisatie werkt:

De wet op behoud van bestuurlijke ellende.

Willem Mastenbroek, hoogleraar ‘Organisatie-cultuur en Communicatie’ aan de Economische faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam, legt in dit artikel haarfijn uit waar het precies misgaat in de communicatie bij grotere organisaties. Waar zowel managers als medewerkers roepen om meer duidelijkheid, lijkt deze verder weg dan ooit. Door bestuurlijke routines raakt directe communicatie steeds verder op de achtergrond.

Waar vanuit routine het zoveelste project ontworpen wordt om de informatiestromen te verbeteren, gaat deze voorbij aan 'eendracht maakt macht'. De sleutel ligt niet in de steeds grotere opeenstapeling van verbeterprojecten, maar juist in vereenvoudiging van het communicatieproces. Niet weer een nieuw informatiesysteem, versleuteld met alle daarvoor al bedacht. Een stap terug in de eenvoud, niet weer een nieuwe manager erbij of een nieuwe afdeling zelfs, maar saneren in alle informatiegeweld. Communicatie werkt het best wanneer de ruis gereduceerd wordt. Dit gaat niet door extra lijnen ertussen, maar juist door een aantal lijnen ertussenuit.

Klik op ManagementSite.nl voor het complete artikel van Willem Mastenbroek over besturen en leiderschap. Niet nieuw maar nog o zo waar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie